POP KULTURA:Magazin orkestra DaZnaZora
001_cesaria-evora-toujours-a-fleur-de-peau,M29389.jpg

Cesária Évora

Cesária Évora je rodjena u gradu Mindelo, 27. avgusta 1941. gde je živela sve do smrti, 17. decembra 2011. Bila je najpoznatija zelenortska pjevačica i simbol world muzike posljednih godina 20. veka.

Pročitaj više
15.jpg

Slučaj Danila Ivanoviča Harmsa

Danil Harms (za pedante: Danil Ivanovič Juvačev) bio je ruski pisac apsurda, aktivan u periodu 1905-1942. Bio je pesnik, dramaturg, stvaralac predmeta, posednik lule, i uopšte, po vlastitom priznanju, fenomenalan čovek. Kokošku interesuje zbog genijalnosti, zabave, i odličnih instinkta po pitanju starica.

Pročitaj više
5088604.jpg

Poezija suštine: Rabindranat Tagore

„Dan i noć, mojim žilama struji ista bujica života što igra i struji u ritmu sveta.To je taj isti život što kroz zemni prah klija radošću u bezbrojnim vlatima travei što šuklja u šumnim talasima lišća i cveća.To je taj isti život što se ljulja uokeanskoj kolevci rođenja i smrti, u plimi i oseci...

Pročitaj više
Violin_Piano_by_chickpea_90-600x285.jpg

Starogradska muzika: Putovanje kroz vreme

Starogradska muzika je naziv za muzički stil koji je bio popularan na području današnje Srbije i Makedonije početkom 20. veka. Predstavljao je spoj tradicionalne narodne muzike sa tih područja i uticaja tadašnje zabavne muzike koja je počela dopirati sa Zapada.

Pročitaj više
Skadarlija.jpg

Skadarlija – beogradski Monmartr: ULICA BOGATIH SIROMAHA

Početkom 20. veka put ga je nekako naveo u tada neugledno naselje mimo granica Beograda. Naselje koje bi uveče, kada se spuste ćuprije preko šančeva što su odvajali ondašnji Beograd od zapuštenog predgrađa, ostajalo odsečeno u mraku. Danas se zove Skadarlija i, sticajem čudnih istorijskih okolnosti...

Pročitaj više
kafane-starog-beograda-1.jpg

Kafane pišu istoriju

One su nekada bile mesta gde su se pisale pesme i nalazila inspiracija za njih, a vodile su se i ozbiljne političke debate. Neretko, bile su koncertni podijum i operske kuće, redakcije najboljih novinara, advokatske kancelarije, po potrebi i narodne skupštine... Kafane su, ne bez razloga, nazivali i ”univerzitetima života”. Kao nekada, one i danas imaju važno mesto na društvenoj mapi Beograda.

Pročitaj više
c67f2f8fe327bfcc92d3b5b348be35c6.jpg

Sedamdesete...

U početku beše mrak, i behu 70-e i bi svetlo! Anđeli Božiji, prisustvujući Događaju, zapevaše najradosniju pesmu i nasta radost svuda! Bejah slep, a sada napokon vidim! Skoro sve bitno što se dogodilo u popularnoj kulturi od WW2 do danas, sublimirano je u nekoliko godina dekade 70-ih.

Pročitaj više
led-zeppelin.jpg

Led Zeppelin: Dremljivo buđenje pohabanih zadovoljstava

U svoje vreme Led Zeppelin su predstavljali ono najžešće što je postojalo u “Hard Roku”. Oni su bili stvaraoci i praktično su otkrili tromi, prenatrpani hibrid veoma pojačanog i iskrivljenog zvuka. Za vreme “vladavine”, od 1969. do 1973. godine, prosto nije bilo boljih u pravljenju takve vrste muzike - veličanstvene, zaprepašćujuće.

Pročitaj više
badsinging-e1308777679838.jpg

Muzika i podsvest

Muzika ne pita za dozvolu da uđe u um a o tome govori i činjenica da svako ko je npr. bio izložen ,,muzičkom nasilju” vozača autobusa, je doživeo da iz neobjašnjivih razloga mu danima u ušima odzvanjaju reči pesama koje nikad ne bi poželeo da čuje. Naime, što je više neka kompozicija jednostavna to lakše ulazi u podsvest i prenosi neku svoju poruku.

Pročitaj više
14.jpg

Psihološki test ličnosti

U ovom testu možete saznati nešto o sebi, vašoj ličnosti, kakvi ste uistinu, kakvim vas drugi vide. Sve što treba je da uzmete parče papira i nacrtate sličice koje se nalae na slici. Ispod kvadratića napišite na šta vas koji podseća, ali ono što vam prvo padne na um. Bitno je da te reči budu ili glagoli ili neka vaša osećanja.

Pročitaj više
Powered by WebExpress